Skip to the content

Genforeningen 2020

I 2019/20 er BHJ Fondens fokusområde Genforeningen 2020. I løbet af 2019 uddelte BHJ Fonden støtte til flere forskellige projekter fra genforeningspuljen. I pressemeddelelsen nedenfor kan se, hvem der fik støtte i 2019.

Pressemeddelelse:

BHJ Fonden støtter genforeningsprojekter i Sønderjylland

11 projekter i den syd- og sønderjyske region er blandt de heldige, og de modtager i alt 750.000 kroner i støtte fra BHJ Fonden. Pengene går til projekter, der i 2020 fejrer 100-året for den sønderjyske genforening med resten af Danmark, heriblandt Grænseforeningen Ungdom.

- I BHJ Fonden lægger vi vægt på at støtte innovative ildsjæle, og det har været en fornøjelse, at læse alle de ansøgninger, vi har fået i forbindelse med uddelingen af genforeningspuljen. Vi udvalgte 11 projekter, som alle viser stort initiativ og sætter fokus 2020-jubilæet på hver deres måde, fortæller Peder Damgaard, formand for bestyrelsen i BHJ Fonden.

Når fejringen af genforeningen i 1920 begynder næste år, er der mange rundt om i landet, der er i gang med at stable en masse spændende projekter på benene. Det er netop sådan nogle projekter BHJ Fonden støtter med det ekstraordinære tilskud fra deres genforeningspulje. Pengene går til projekter, hvor man med afsæt i genforeningen laver aktiviteter eller tiltag, der ser fremad og har fokus på fremtiden.

- Da vi kiggede på ansøgningerne, lagde vi vægt på den rolle, projekterne spiller for Syd- og Sønderjylland eller lokalområdet fremadrettet. Det er tiltag, der bygger på utraditionelle og nytænkende ideer, men også aktiviteter hvor børn og unge bliver inddraget, eller hvor man fejrer det gode samarbejde på tværs af grænserne. Det er også tilfældet med Grænseforeningen Ungdoms Ungdomstopmøde 2020, siger Peder Damgaard.

Med ungdommen på tværs af grænser

Et af projekterne, der får støtte og skaber glæde i både Danmark og Tyskland, er Grænseforeningen Ungdom. De modtager 250.000 kroner, og de har en helt særlig idé til, hvordan pengene skal bruges. Grænseforeningen Ungdom laver nemlig et Ungdomstopmøde i 2020, hvor de stiller skarpt på grænselandet. Det bliver et intensivt arrangement, hvor 80 unge fra både tyske og danske ungdomspartier bruger fire dage på at diskutere på det fremtidige dansk/tyske samarbejde og politik.

- Vi er heldige at få støtte fra blandt andet BHJ Fonden. Midlerne giver os en helt speciel mulighed for at lave et ambitiøst tiltag, hvor vi involverer ungdomspolitikere og samtidig gør genforeningsjubilæet tilgængelig for unge. Arrangementet foregår på tværs af grænsen, så det er også en mulighed for at knytte bånd mellem tyske og danske unge, hvor vi skaber dialog om kulturforskelle og lærer noget om hinanden og forholdene i begge lande, fortæller Max Kahrmann, der er formand for Grænseforeningen Ungdom.

Projektet hylder det gode grænsenaboskab mellem Danmark og Tyskland, hvor de unge i foråret 2020 blandet andet besøger Berlin, Kiel og København.

- Det er dejligt at vide, at den støtte, vi kan give med penge fra BHJ Fondens genforeningspulje, gør en forskel for de forskellige initiativer og projekter, som for eksempel Grænseforeningen Ungdom – men i lige så høj grad, at projekterne kan skabe glæde for mennesker rundt om i hele regionen, siger Peder Damgaard.

BHJ Fonden uddeler tre gange om året støtte til projekter og initiativer med humanitære, kulturelle og almennyttige formål – det er især aktiviteter, der har en tilknytning til det sønderjyske område og styrker udviklingen i Sønderjylland. Er man selv involveret i et spændende projekt, der lever op til fondens formål, er det i år stadig muligt at søge om tilskud. Næste ansøgningsfrist er ultimo december 2019.

 

FAKTA:

Projekter støttet af BHJ Fondens genforeningspulje:

BHJ Fonden har uddelt i alt 750.000 kroner til 11 projekter:

 • Sønderborg Ungdomsskole med 75.000 kroner
 • Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig med 75.000 kroner
 • DGI Sønderjylland med 231.000 kroner
 • Tønder Gymnasium med 80.000 kroner
 • Grænseforeningen ungdom med 250.000 kroner
 • Bund Deutscher Nordschleswiger med 75.000 kroner
 • Stensballe Lokalhistoriske Arkiv med 15.000 kroner
 • Sønderjysk forsøgsscene med 29.000 kroner
 • Kollund Roklub med 20.000 kroner
 • Urnehovedselskabet, Bolderslev med 30.000 kroner
 • Historiecenter Dybbøl Banke med 25.000 kroner